Történelmi forgácsok

Történelmi forgácsok

Feszítsd meg!

2018. március 25. - kocsordi Nagy Béla

Talán nem járunk túl messze az igazságtól, ha a keresztre feszítést minden halálnemek közül a legbarbárabb kivégzési módnak tekintjük. Kicsit kutakodva a témában, talán az ókori perzsákig kellene visszamenni az időben, hogy utalást találjunk erre a kivégzési módra.

Az egyik ókori hatalmasság, Artaxerxész szánta ezt a kivégzési módot egyik legyőzött, atarneai, fejedelmi ellenfelének. De ha minden igaz, az ókori egyiptomi történelem sem mentes hasonló kegyetlenkedésektől. A krónikák szerint még az a különleges eset is megtörtént, hogy egy egész fáraói háremet feszítsenek keresztre, akkor, amikor gyönyöreiknek élvezője, IV. Ptolemaiosz elhalálozott, nem is a legtermészetesebb módon...

keresztrefeszites.jpg

Hiába, az élet már csak ilyen, hatalmasok kegyencének lenni nemtől és státusztól függetlenül nem mindig életbiztosítás. De, Isten úgymond kiválasztott népénél sem volt teljesen ismeretlen ez a módi!

Tudunk, megint csak a történelmi könyvekből egy Jamaiosz nevű fejedelemről, aki úri jókedvében, no meg kicsit példát statuálva is az alattvalói mihez tartásból, 800 zsidó farizeust küldött a halálba ezzel a kivégzési móddal. De igazi, nagyüzemi szintre mégiscsak a rómaiak vitték a keresztre feszítést! Titus Vespasiánus császársága alatt volt rá eset, hogy Jeruzsálem környékén már nem volt sem hely, sem elegendő faanyag a keresztre feszítéseknek...

És nagyjából abban a korban, mintegy a Spartacus-féle felkelés (vagy rabszolgalázadás) záróakkordjaként a Rómába vezető híres Via - Appiának mondott út mentén 6.000, magát megadó felkelőnek Spartacussal együtt, az út mentén ácsoltak keresztet, belegondolni is szörnyű!

A leghíresebb, és egyben az emberiségre legnagyobb hatást tevő kereszthalál mégiscsak egyetlen ember nevéhez köthető. Egy, magát názáretinek is mondó Jézus Krisztus volt az elszenvedője annak a kereszthalálnak, akit két elvetemült gonosztevő közé feszítettek keresztre, némi, közvetett főpapi segédlettel, szintén elrettentésül...

Amúgy szólnak krónikák és feljegyzések a távoli Japánból és máshonnan is, ami igazolja azt a tézist, hogy az ember, amikor ki akarja élni gyilkosan szadista hajlamait, akkor nem ismer sem időbeni, sem földrajzi korlátokat. Még szakirodalma is van a keresztre feszítéseknek!

via-appia.jpg

Via-Appia

Ebben böngészve, - általában formájuk szerint- az ember talál egyiptomi Antal-keresztet, X - alakú András-keresztet, de találunk háromágú Y- formájút is. És persze a legismertebbet, a római, vagy latin-keresztnek is mondott Krisztus-keresztet, amin a már említett Jézus Krisztus is kilehelte a lelkét. Pedig ő nem volt sem bűnöző, sem valamilyen hatalomnak a várományosa, ...nem volt csak egy szeretetet és békességet hirdető és tanító ember, ebbe az örökké békétlenkedő világba, hogy a Teremtés Koronája próbáljon meg más elvek, és más felfogás mentén élni...

A témánál maradva, annyit talán még elmondunk, hogy mind között a rómaiak voltak a legkegyetlenebbek a kereszten való kivégzésben, amelynek a módozataitól inkább megkímélnénk az Olvasót...

A kereszteket...már rajtuk a kezüknél, lábuknál felszegezett halálraítélttel általában a települések határában, az oda vezető utak mellett állították fel, jól látható helyen.... Hogy a ruháitól megfosztott, és keresztre feszített embernek milyen kínokat kellett elszenvednie addig, amíg végül is kilehelte a lelkét, arra csak következtetni lehet...ezeknek a leírását is mellőznénk. Valójában mai napig vita tárgyát képezi, hogy végül mi volt, az olykor több napos szenvedés után a halál valódi oka: fulladás, a keringés összeomlása, folyadék - és vérveszteség, sokk, vagy mindezeknek az összessége, amihez még a keresztre feszítés előtti borzalmas ütlegelés is társult.

poncius_pilatus.jpg

Poncius Pilátus mossa kezeit

Általában bevett szokás volt a halottat nem kiadni hozzátartozóknak, ismerősnek, ennek a szokásjognak is meg volt a maga, lélektani hatása... A Jézus Krisztus esetében tett engedmény, hogy a holttest lekerülhessen a keresztről és eltemethető legyen, talán a római helytartó, Poncius Pilátus úgynevezett emberiességének köszönhető...talán!?

Aki, ha az Írás szavát vesszük alapul, nem volt meggyőződve Jézus bűnösségéről, de a felbujtók által keltett tömegpszichózisnak végül is engedett.

Azóta eltelt majdnem kétezer év, és az,,EMBER”... gyarapodott tudásban és mindenféle ismeretekben, anélkül, hogy negatív hajlamai változtak volna... Embertársainak, ellenlábasának a megsemmisítésére, kiirtására kitalált mindenféle más módozatot, amelyeknek a jogosságára annak rendre, módja szerint mindig legyártja a megfelelő teóriát is.

Kötött ló farkához, felnégyelt, tört kerékbe és állított máglyára hívőt, és hitetlennek kikiáltottat, bűnöst és bűntelent, ítélt lassú éhhalálra népeket vagy egyes embert.... századokon át. A kései krónikásnak már csak egy kínzó kérdés marad: vajon mindezekkel el kell - e majd számolni valakiknek, valakinek ...valahol......?

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelmi-forgacsok.blog.hu/api/trackback/id/tr5513778146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feszület a víz alatt delfinekkel 2018.03.26. 13:01:59

Komolyan nem értem azt a szülőt, aki ilyet megvesz a gyerekének. Ha éppen a felnégyelést, akasztást, lefejezést, stb-t lubickolnák körbe a képen a színes delfinek, akkor is megvenné? Másrészt ZombiJézuska mit keres a víz alatt?

Trackback: Mikulás vs ZombiJézus feltámasztási verseny 2018.03.26. 13:01:44

Nem is gondolnád, hogy még egy adott vallási szektán belül is milyen belső konkurenciaharc van például a feltámasztások számában, hogy a Mikulás, vagy ZombiJézus támasztott-e fel több embert.

Trackback: Jézus maghalt érted? 2018.03.26. 13:01:24

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

Trackback: Erkölcstelen kereszténység 2018.03.26. 13:00:42

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.03.26. 09:02:55

"vajon mindezekkel el kell - e majd számolni valakiknek, valakinek ...valahol......?"
- A világon számtalan vallás jutalmaz/büntet, de nem tudható, hogy úgy-e, ahogy igazságosnak vélnénk. Hiszen ha e tettek elkövetői valamilyen kortünetből, vagy neveltetési hiányosságból adódóan nem voltak tisztában tettük súlyával, vagyis vakon hittek benne, hogy amit tesznek az helyes, akkor még az sem biztos, hogy a túlvilág igazságossága valóban igazságos. Más esetben, ha elfogadjuk a reinkarnáció teóriáját, akkor is két lehetőség van. A jelenleg is élő távol-keleti változat, miszerint viselt dolgaink kihatnak a következő életre. Nem túl kellemes elképzelés, mert a végtelenségig tévelyeghet benne a lélek. Másik, a régi egyiptomi elmélet, miszerint a reinkarnációk sorozata egy fejlődési út, melynek végén felemelkedés van. Ebben meg az a kétségbeejtő, hogy bármily fejlett szellemiséggel is rendelkezik egy ma kifinomult ember, valaha ő is egy vérengző agresszív állat volt. Ennek súlyát átélve nem lehet kellemes senki önértékelése. Ebben az esetben legalább ott van mindenki számára a végső megnyugvás lehetőségének hite. Jó kérdés, hogy ez a fajta hiedelemvilág miért nem élte túl a történelmet?

csulok991 2018.03.26. 09:57:47

De legalább szabad levegőn voltak!!

vbn 2018.03.26. 10:02:18

Kedves Béla! Ne kíméljen! :-) Engem pld. nagyon érdekel, hogy miért a Lómaiak voltak a legkegyetlenebbek? Miért nem a Japánok vagy a Kínaiak?

Editor_ 2018.03.26. 10:15:30

A kereszthalál gyakorlatilag fulladásos halál, amikor a megfeszítettnek, a furcsa kényszertartásban elfáradnak a bordaközi izmai és egyszer csak megfullad. A közhiedelemmel ellentétben nem a vérveszteség okozza az exitust.

Viszont még ennél is rosszabb a karóba húzás, amikor az áldozat végbelébe vezetnek egy tűhegyesre munkált fa karót, amikor az még a földön fekszik (néha 2-3 személy, kötelekkel, néha lovak igénybevételével), majd mikor a karó már a hasűri részben van, felállítják a karót (vele együtt) és az illető - még élve - saját súlyával nyársalódik föl, fokozatosan, ahogyan lejjebb és lejjebb csúszik (a karó a belsejében pedig feljebb és feljebb nyomódik). A híres havasalföldi fejedelem: Drakula gróf (létező történelmi alak) több tízezer embert (főleg törököket) húzatott karóba. Róla Romániában Karóbahúzó Vlad néven tanulnak a gyerekek.

Egyallampolgar 2018.03.26. 10:39:32

Köszönöm szépen az írást. Csak annyit tennék hozzá hogy
"Pedig ő nem volt sem bűnöző, sem valamilyen hatalomnak a várományosa, ...nem volt csak egy szeretetet és békességet hirdető és tanító ember,"

Ez a "csak" szerintem kiegészítésre szorul. Amint a történelem is igazolja, Róma ókori erkölcse az volt, hogy "Vae victis!", Róma pedig nagy volt. Róma nem akart változást, Pilátus érezhette, hogy ez bizonytalan kimenetelű. Krisztus erkölcse mentén nem lehet egy heterogén birodalmat irányítani. Jézus tehát legalább olyan veszélyes volt Rómára mint a zsidó rabbikra (akik azt látták, hogy Izrael istenével a kapcsolatot Jézus a kóser életmódon kívül állóknak is érvényesnek tartja).

szepipiktor 2018.03.26. 11:09:47

Én valamiért nem tudom rangsorolni a kivégzési módokat...

báró Csekonics 2018.03.26. 11:17:55

@szepipiktor: pdig a lefejezés pl. kifejezetten 'humánus' megoldás volt, kb. azonnali halállal tehát minimalizálva a szenvedést. Szemben mondjuk egy felnégyeléssel vagy kerékbetöréssel...

Alpha Decay (törölt) 2018.03.26. 11:33:12

Márpedig ez még mind semmi például ehhez képest:
en.wikipedia.org/wiki/Scaphism

FayRodisz 2018.03.26. 12:09:36

Háááát, nem sok fogalmad van a múltról. A kereszt a gyors halálnemek közé tartozik, a teknő viszi a prímet a 60-80 napos élve elrohadással.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.03.26. 13:15:37

Amikor az indexen a "legbarbárabb kivégzési mód" néven reklámozták a posztot, akkor én inkább a karóba húzásra vagy az elevenen megfőzésre gondoltam...

Amúgy Jézus kereszthalála esetén ne feledkezzünk meg arról a zsidó főpapi csoportról se, akik a vezető szerepüket féltették a krisztusi tanoktól. Ők kimaradtak a credóból, míg Pilátus - kissé talán "túlértékelődve" - bekerült.

Zacskóstej 2018.03.26. 13:21:58

Ahogy fentebb is írták....elég messze van a "legbarbárabb kivégzési mód"-tól.

Olvastam annó egy könyvet kivégzésekről...a felénél a hideg rázott ki. Az élve kettéfűrészelés pl.....óó jajj. Még korabeli képpel is illusztrálva volt. Pucccéran fellógatva fejjel lefele és brétől kezdve nagy fűrésszel....inkább a kereszthalál ha lehet választani.

kicsitomi 2018.03.26. 13:39:00

A rómaiakat felesleges lenne pellengérre állítani. Abban a korban ez volt a helyes és üdvözítő megoldás. A rabszolga értéktárgy volt, amit bizonyos mértékig óvtak, de a fellázadt rabszolga olyan volt, mint most az embert megtámadó kutya: el kellett pusztítani, és ha a halálával példát lehetett statuálni és ezzel további zendüléseknek elejét venni, akkor két legyet ütöttek egy csapásra.
azt se felejtsük el, hogy Róma keményen bánt sajátjaival is - Crassus például a Spartacus elleni háborúban megtizedeltette egyik gyáva csapattestét.
Egyébként - amennyire én tudom - az igazán nagy kitolás az volt a keresztre feszítettel, ha nem törték el a lábát és raktak neki egy kis támasztékot. Akkor tényleg napokig haldokolhattak. Törött lábra nem tudta ráállni, hamarabb bekövetkezett a fulladás.

aspectratio67 2018.03.26. 13:59:36

pár milliárd év múlva a Nap vörös óriássá uzzad és ez a tetves sárgolyó gyalorlatilag beleolvad...kell-e jobb elégttel...?...igaz addigra már rég kirtottuk magunkat

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.03.26. 14:02:40

@aspectratio67: "igaz addigra már rég kirtottuk magunkat"
- Vagy megfertőztük cro-magnoni morálunkkal minden addigra elérhető idegen világot.

szita szita péntek 2018.03.26. 14:03:42

Nyeh... Azonnya "legbarbárabb". Egyrészt (szerintem) ez nem igaz, mársészt meg pont ez a jelző? Ismereteim szerint a barbár szó a görögből származik és kb annyit jelent, hogy nem görög, mer' érthetetlenül beszél. Ezt aztán a rómaiak is jól átvették és a barbár kb annyit jelentett: nem római. Aztán ehhez társult az a jelentéstartam, hogy mivel nem római nem elég civilizált. Szal' a leghíresebb római kivégzési módot illessük is bármilyen jelzővel, azé'... hmmm... inkább ne a barbár legyen az...

Másrészt szerintem volt ennél durvább kivégzési mód is. Olvastam fájdalmasabbról is, hosszadalmasabbról is.

Kocsordi Nagy Béla 2018.03.26. 14:05:47

....az igazság az, hogy nem akartam nagyon belemerülni a kivégzési - megsemmisitési módozatok taglalásába...talán ezért is maradt ki a karóbahúzás meg még egy - két, általam kegyetlennek vélt kivégzési mód.
Volt ott egy kérdés.: miért a rómaiak....? valahol azt olvastam, hogy igen gyakran, vagy ritkábban,...az áldozatnak...mielőtt felszegezték volna a keresztre, jónéhány csontját eltörték? Mi ez, ha nem tömény barbarizmus?
Hogy Krisztus ..veszélyt jelentett az akkori teljes, hatalmi bagázsra...ezt sem vitatom, tessék végiggondolni a dolgot...valaki talán le is írt ott fennebb egy mondatomat....nem azért, mert én irtam, de érdemes eltünődni rajta... Van Dutka Ákosnak, a Holnaposok egyikének egy, kicsit ide is vágó verse, a címe : Képzelt beszélgetés Jézus Krisztussal 1923-ban. Áki bátyánk ( állítom,érdemes kicsit jobban megismerni őt is) azt mondja abban a versben Krisztusnak....-nem fogom szó szerint idézni-, csak elmondom a lényegét! " Uram....ha MA...megjelennél közöttünk, és az embereknek elkezdenél prédikálni...szeretetről, tisztességről, emberségről, egymás iránti tiszteletről...akkor...akkor hiszem, hogy ha keresztre nem is feszitenének..de hogy gyorsan internálnának, az bizonyos! ) Amit leírtam, nem a teljesség igényével írtam le..biztosan van aki stilusosabban, vagy igényesebben irná meg....valahogy szóba került a kereszthalál...és ez sikeredett belőle...

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.03.26. 14:15:18

@kugi: Épp fordítva. A bibliai történet leveszti a morális terhet Pilátus válláról, és a zsidók mesterkedéseinek állítja be az egészet,akik kvázi megzsarolják a helytartót. A valóságban szó nem lehetett volna ilyesmiről. Valamint Pilátus a valóságban közel sem az a a hezitáló filozofáló valaki volt, hanem egy kifejezetten véres kezű katona-politikus..

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.03.26. 14:16:30

@szepipiktor: Azért sztem inkább a golyót választanád te is..

kicsitomi 2018.03.26. 14:20:21

@Kocsordi Nagy Béla: namégeccer: "...az igazán nagy kitolás az volt a keresztre feszítettel, ha nem törték el a lábát és raktak neki egy kis támasztékot. Akkor tényleg napokig haldokolhattak. Törött lábra nem tudtak ráállni, hamarabb bekövetkezett a fulladás." Római mértékkel a láb eltörése éppenhogy könyörületes bánásmódnak számított.
Amúgy... ha jobban megkapargatjuk a történelmet ilyetén kérdésekben is, talán a legtöbb kegyetlenkedést, legkreatívabb kínzási és kivégzési módot a katolicizmus tűzzel-vassal történő terjesztése és fenntartása során alkalmaztak. (Jó, mondjuk a távol-kelet sem ment a szomszédba némi kemény bánásmódért.)

dr. mesterséges színezék 2018.03.26. 14:22:42

@kicsitomi: A feszítést megelőző korbácsolást kedvezményként kezelték: akitől megvonták, az vérveszteség híján tovább maradt éber, ráadásul azt a sebláz sem segítette abban, hogy előbb eméssze fel a szervezete tartalékait, és hogy tompábban szenvedje át az utolsó órákat.

Egyébként az a keresztény, aki ma tudja, hogy koholt vádakkal, az acsargó tömeg ellenségképpel ellátásának érdekében dobatta Néró az arénába és égette el kereszten korai hitsorsosait, és ENNEK ELLENÉRE tapsol a mai koholmányokhoz és acsarog maga, az megérdemelne egy új Nérót, új oroszlánokkal, új keresztekkel - pusztán pedagógiai célzattal.

dr. mesterséges színezék 2018.03.26. 14:35:26

@Kocsordi Nagy Béla: " valahol azt olvastam, hogy igen gyakran, vagy ritkábban,...az áldozatnak...mielőtt felszegezték volna a keresztre, jónéhány csontját eltörték? Mi ez, ha nem tömény barbarizmus? "

Azokat a katonákat arra tápolták, hogy ilyesmit szenvtelenül végigcsináljanak.
Ezzel szemben ma háborút sem látott és ilyenre nem trenírozott férfiak és nők képesek akár gyereket is félig agyonverni, aztán még élve eltemetni.

Egyébként egy hegyes csontvég kegyes ajándék lehet a kereszten, ha eret szúr át .

dr. mesterséges színezék 2018.03.26. 14:54:46

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Egen, abban a korban élt, amikor szövetségek és bárkit feláldozni hajlandóság nélkül semilyen posztra nem jutott ember és nem maradt ott, akármilyen klán sarja volt.

blog pszichiáter 2018.03.26. 16:06:04

A legbarbárabb mód manapság Orbán beszédek hallgattatásával kivégezni valakit.

antisocialnetwork 2018.03.26. 18:17:34

Isten azt mondta, hogy legyél jó! De miajóistennek?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.03.26. 19:31:41

@antisocialnetwork: Hogy különb legyél, mint akiket amúgy jogosan kritizálsz. Ha nem vagy jobb, és meg sem próbálsz, akkor a kritikád is csak irigység lesz.

Ha a fidesz veszít legyen POLGÁRHÁBORÚ. 2018.03.26. 20:26:40

A lipsiket,sorosberenceket is, igy kene elintezni a valasztas megnyerese utan.

martineden 2018.03.26. 21:46:06

@Ha a fidesz veszít legyen POLGÁRHÁBORÚ.: ,,A lipsiket,sorosberenceket is, igy kene elintezni a valasztas megnyerese utan."....mi van fidesztroll, elore szervezitek a puccsot?

Jakab.gipsz 2018.03.26. 21:54:20

Egy kivégzés fajtának szimbolikus jelentése is van, az előidézett idő előtti halálon kívül.

A keresztre feszítés, az elkövetett bűn súlyát szimbolizálta, azaz a "bűnös" vére nem szennyezhette be a földet.
süti beállítások módosítása